$left
$middle

Migration från utlandet

Människor migrerar till Malmö från utlandet av olika skäl. För att studera, arbeta, söka skydd eller för att återförenas med anhöriga.

Malmös mottagande av nyanlända

Mottagandet av nyanlända, det vill säga personer som beviljats uppehållstillstånd som flyktingar, skyddsbehövande eller deras anhöriga, har varierat under årens gång. Stockholm och Göteborg tar generellt emot fler personer än Malmö. I förhållande till sin folkmängd tog Malmö emot ungefär lika många personer som Göteborg men färre än Stockholm under 2023.

År 2023 tog Malmö emot totalt 299 personer, vilket motsvarar cirka 0,8 personer per 1 000 invånare. (2022:304, 2021:252, 2020:403 personer).

De största grupperna i Malmös kommunmottagande är, liksom under tidigare år, de som har beviljats uppehållstillstånd efter att ha bott i eget boende under asylprocessen och de som har anlänt som anhöriga.

Mottagande enligt bosättningslagen

Under 2023 tog Malmö emot tio personer enligt bosättningslagen, samtliga kvarvarande från 2022 års anvisningstal. Bosättningslagen infördes mars 2016 och syftar till att jämt fördela nyanlända med uppehållstillstånd till Sveriges kommuner. I mottagandet för dessa personer ingår även ett kommunalt ansvar att ordna bostad. År 2024 är Malmös anvisningstal 19 personer.

Asylsökande och personer med tillfälligt skydd

Den 1 januari 2024 var 1 679 personer i Malmö inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. 700 av dessa personer var asylsökande och 979 hade tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. 354 var barn under 18 år.

Majoriteten av de inskrivna, 1 026 personer (61 procent), bodde i så kallat eget boende (EBO). Andelen i EBO skiljer sig dock stort mellan asylsökande och personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Av de asylsökande bodde åtta av tio i EBO. Av de inskrivna enligt massflyktsdirektivet bodde knappt hälften i EBO och ungefär lika många i de bostäder som tillhandahålls av Malmö stad.

Ensamkommande barn

Malmö är både en ankomstkommun och anvisningskommun för ensamkommande barn. Detta innebär att kommunen dels har ansvar för ensamkommande barn som har sökt asyl och väntar på att bli anvisade till en kommun, dels har ansvar för ensamkommande barn som anvisas till Malmö i väntan på besked om uppehållstillstånd och de av dessa barn som sedan får uppehållstillstånd.

Under 2023 kom 75 ensamkommande barn Malmö som asylsökande och befann sig i transit i staden i väntan på kommunanvisning. Dessutom sökte 17 ensamkommande barn tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet och befann sig i transit i staden. Totalt 26 ensamkommande barn anvisades till kommunen och 21 beviljades uppehållstillstånd.

I mitten av februari 2024 hade Malmö stad ansvar för totalt 80 ensamkommande barn. En del av dessa barn har befunnit sig i landet i flera år, medan andra har anlänt mer nyligen.

Arbete och studier

Människor som själva och med anhöriga flyttar till Malmö för att arbeta och studera ingår i migrationen från utlandet. Inom EU/EES-området behövs inga särskilda tillstånd för detta, men för medborgare från länder utanför EU/EES behövs särskilt uppehållstillstånd.

Under 2023 flyttade 6 690 personer till Malmö från utlandet. SCB har i skrivande stund inte tillgängliggjort information om dessa personers födelseländer. 1 142 personer, varav 478 anhöriga, beviljades uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl. 727 personer, varav 242 anhöriga, fick uppehållstillstånd kopplat till studier.

Nyanlända i Malmö stad

Nyanlända barn mellan tre och fem år erbjuds plats i Malmös förskolor oavsett om föräldrarna har ansökt eller ej från och med hösten 2023. Ett tjugotal av de familjer som fick ett sådant speciellt erbjudande tackade ja till förskoleplats.

År 2023 togs 572 barn emot till grundskola och anpassad grundskola via Skolstart Malmö. Sedan krigsutbrottet i Ukraina har cirka 170 ukrainska barn tagits emot i Malmös grundskolor och anpassade grundskolor. Detta kan jämföras med år 2022, då 857 nyanlända skolbarn togs emot, och 2021, då antalet var 719. Det är främst yngre barn och barn till arbetskraftsinvandrare som tas emot.

Färre flyktingar och fler arbetskrafts- och anhöriginvandrare läser SFI. Det finns en ökad efterfrågan på de flexibla undervisningsformerna samt kvälls- och distansundervisningen. Andelen SFI-elever med hög utbildningsbakgrund fortsätter att öka.

Antalet antagna till språkintroduktionen i Malmö har minskat under de senaste åren. 2023 antogs 214 personer.

287 personer ingick i etableringsprogrammet i Malmö i januari 2024.

Kontaktinformation och länkar

sv