$left
$middle

Vägen till ett arbete - "Allting blir enklare om vi alla förstår varandra."

Vägen till ett meningsfullt jobb kan se ut på olika sätt för olika människor. För Erik Larsson och Tarek Saad har den gått genom daglig verksamhet via en enskild plats. I dag är båda två väldigt lyckliga över att ha hamnat på en arbetsplats där de är uppskattade och känner att de bidrar med sin kompetens.

För Tarek började resan mot ett arbete med att han under 2020 fick plats på en daglig verksamhet som utförde servicetjänster på arbetsmarknads- och socialförvaltningens kontor på Stadiongatan. Där var han tre timmar om dagen. Men då det inte fanns fler uppgifter för honom att göra, samtidigt som att han själv ville gå upp i arbetstid bytte han arbetsplats i februari 2023.

– Jag fick möjligheten att gå in på en enskild plats på DOZ Apotek och även om det kändes lite läskigt var det något jag ville prova på. Nu trivs jag jättebra och har arbetsuppgifter jag tycker är roliga. Mitt främsta ansvarsområde är att ta emot leveranser och registrera allt i vårt datorsystem. Men jag står även i kassan och ibland hjälper jag kunder med enklare rådgivning, säger Tarek.

För Tarek innebar förändringen inte bara en ny arbetsplats, utan också nya arbetstider. I stället för de tre timmarna om dagen han hade arbetat tidigare var det nu sex timmar som gällde. En stor ökning givetvis, men Tarek berättar att han känner ett väldigt stort stöd från sin chef och att hon har stor förståelse för vilka behov han har på grund av sin autism.

– Jag är så glad över att hon alltid är så positiv och förstående. Det betyder mycket och gör att det känns tryggt att vara på det här arbetet. Hon förstår att jag behöver lite anpassningar för att få allt att fungera och hon visar att hon tror på mig.

Eriks historia påminner en hel del om Tareks. Även han lever med autism och för honom började också vägen mot ett arbete med en plats på daglig verksamhet. Han flyttade från Kristianstad till Malmö 2011 och i samband med det fick han en plats på daglig verksamhet. Den första platsen var på ett café, men då han inte mådde så bra på den tiden blev det inte så långvarigt. Efter att ha tagit en paus kände han att det var dags att testa på daglig verksamhet igen och då fick han en plats i en servicegrupp på Västra innerstadens kontor vid Kronprinsen.

– Jag trivdes bra där och stannade i fyra år. Efter de fyra åren började jag känna att jag vuxit som människa och var redo att ta ett steg ut på arbetsmarknaden. Därför kontaktade jag en arbetskonsulent och frågade om jag kunde få en enskild plats, vilket visade sig vara möjligt. Jag fick chansen att börja på Jula och då jag är händig av mig var det en arbetsplats som passade mig väl, berättar Erik.

Erik var på Jula i sammanlagt fem år, tre år på Svågertorp och två år på Stora Bernstorp. Han försökte få en lönebidragsanställning på Jula under den här tiden, men det visade sig dessvärre inte vara möjligt. I stället kontaktade han en arbetskonsulent igen för att höra sig för om andra möjligheter inom ramen för enskild plats. Då fick han ett erbjudande om att börja jobba i receptionen på funktionsstödsförvaltningen på Fänriksgatan, ett erbjudande han hoppade på direkt.

– Tack vare erfarenheten från Jula kände jag att jag skulle klara av den sociala biten bra. I affären fick jag bemöta kunder på daglig basis och det hjälpte mig mycket. Utan att ha gjort det först tror jag inte att jag hade klarat av att jobba i en reception.

Efter ett år i receptionen stod det klart att Erik behärskade jobbet väl och hans arbetsgivare var nöjd med hans insatser. Därför övergick den enskilda platsen till en lönebidragsanställning under 2022.

– Jag trivs jättebra med det här jobbet. Just nu växlar jag mellan att stå i två olika receptioner, en på Fänriksgatan och en på Stora Nygatan. Det är lite olika karaktär på jobbet beroende på vilken av platserna man är på, men jag tycker om att vara på båda två. Jag trivs med mina arbetskamrater och de trivs med mig. Det är härligt att känna sig omtyckt, då blir man motiverad att göra ett bra jobb.

Erik och Tarek är båda två väldigt tacksamma över att ha chefer som visar så stor förståelse för deras behov. De menar att det är helt avgörande för att de ska få vardagen att fungera på en arbetsplats. Deras förhoppning är att förståelsen för personer med autism ska bli större bland allmänheten framöver och avslutar med en uppmaning till oss alla:

– Det är tyvärr många som inte riktigt förstår vad autism innebär. Vi har haft tur som båda två fått chefer som förstår oss och visar ett intresse av att lära känna oss. Vi vill uppmana alla som läser den här artikeln att ta er tid att lära känna en person med autism eller att ta er tid att lära er mer om vad autism är. Allting blir mycket enklare om vi alla förstår varandra.

sv